En inblick i arbetslivet


17.11.2022

Den 10 november ägde den nationella framtidsdagen rum. Företag i hela Schweiz öppnade då sina dörrar för att låta flickor och pojkar få en praktisk inblick i olika yrken och arbetsområden. Även Wetrok deltog – med ett varierat och interaktivt program för framtidens talanger.

Torsdagen den 10 november gick många barn till arbetet istället för till skolan. Flickor och pojkar i femte till sjunde klass fick lov att följa med sina föräldrar eller andra personer i bekantskapskretsen till deras arbetsplatser. Elva flickor och pojkar bestämde sig för att spendera en dag hos Wetrok.

Bort från stela könsroller, mot en självvald framtid
På framtidsdagen byter flickor och pojkar plats med de vuxna och får en praktisk inblick i yrken och olika arbetssätt. I linje med mottot ”byt plats” får flickor och pojkar en inblick i okända områden samt en första uppfattning om vad olika yrken kan innebära. Målet med framtidsdagen är att uppmuntra eleverna att prioritera sina egna intressen och talanger – utan att bry sig om stela könsroller eller fördomar. På så vis främjar framtidsdagen jämställdhet mellan kvinnor och män i yrkesvalet.

Ett program med högt deltagande
Wetrok satte ihop ett program för barnen där de aktivt fick vara med och bestämma hur dagen skulle se ut.

På förmiddagen fick eleverna en inblick i utvecklingen av rengöringsmaskiner samt under sakkunnig vägledning och stöd tillverka en tärning med 3D-skrivaren. De intresserade skoleleverna fick även hjälpa till med små lödningsjobb. Därefter gick de till kundtjänst där de kunde följa en kundorder från början till slut.

Efter lunch var det dags för en rundtur där de fick se hur maskinerna monteras samt delta i en gissningstävling. Barnen fick gissa hur många liter vatten som ryms i tanken på en rengöringsmaskin. Näst på tur i programmet stod ett besök i kemilabbet. Efter en kort introduktion fick barnen tillverka sitt eget diskmedel och själva välja doft och färg. Den interaktiva eftermiddagen rundades av med en hinderbana. Under vägledning av praktikanter på Wetrok fick eleverna ta plats på rengöringsmaskinerna och testa att köra runt i utställningslokalen. Det var riktigt roligt!

Fyra saker är viktigare än en hög lön
När eleverna svarar på frågan om vad som är viktigt för dem i deras framtida jobb nämner de följande saker:

  • personlig tillfredställelse i yrkesutövningen
  • ett trevligt arbetsklimat i teamet
  • frihet att organisera sitt arbete
  • omväxlande arbetsuppgifter

Det märks att lönen inte längre är den avgörande faktorn i yrkesvalet, utan snarare saker som är avgörande för långsiktig livskvalitet, hälsan och balans mellan arbete och fritid.