Lokalvårdare byter till miljövänliga wetco Line 


01.11.2022

”När ett miljövänligt rengöringsmedel rengör precis lika bra som ett vanligt rengöringsmedel och det dessutom är säkrare för personalen, finns det inte längre någon anledning för lokalvårade att använda de vanliga rengöringsprodukterna.”

I början av 2021 ändrade lokalvårdsföretaget i Basel, Reif Facility Services AG, sin dagliga rengöring. Deras medarbetare rengör nu enbart med fyra rengöringsmedel från den miljömärkta produktlinjen wetco Line samt med den miljövänliga skumrengöringsmetoden. Vi fick lov att följa med Reifs arbetslag under rengöringen av Clarakyrkan i Basel, Schweiz, och ställa ett par frågor till vd:n, Bekim Malici, angående omställningen. Han avslöjade varför kvaliteten ökar när antalet rengöringsmedel reduceras i största möjliga utsträckning, vilka positiva effekter skumrengöring har på både medarbetarnas hälsa och miljön samt framgångsreceptet bakom ett framgångsrikt företag.

Bekim Malici, i ett och ett halvt år har din personal skött den dagliga rengöringen med miljövänliga rengöringsmedel – är det inte otroligt dyrt med miljövänliga rengöringsmedel?
Nej, det är en förlegad syn. Idag finns det rengöringsmedel som är både miljövänliga och prisvärda. Allt annat är bara halvsanningar. Inom den dagliga rengöringen satsar vi därför konsekvent på rengöringsmedelslinjen wetco Line från Wetrok. Rengöringsmedlen i wetco Line är biologiskt nedbrytbara, Svanenmärkta och kostar inte skjortan. Vi bestämde oss faktiskt för wetco Line eftersom vi precis var på jakt efter nya rengöringsmedel som var både miljövänliga OCH prisvärda – wetco Line är en perfekt kombination av båda kraven.

Vilka produkter använder ni?
Vi använder enbart fyra rengöringsmedel i den dagliga rengöringen: ett golvrengöringsmedel (wetco floor), ett ytrengöringsmedel (wetco surf), ett glasrengöringsmedel (wetco cristal) och ett sanitetsrengöringsmedel (wetco san). That’s it – mer behövs inte. Detta förutsätter två saker: att rengöringen sker regelbundet och att medarbetarna använder produkterna korrekt. När det kommer till det senare kravet underlättar wetco Line arbetsvardagen för oss betydligt. Tack vare reduceringen till fyra produkter kunde vi kraftigt minska användningsfelen – och på så vis även kostnaderna för förbättringsarbeten eller materialskador som faller bort. Samtidigt ökade såklart även kvaliteten och kundnöjdheten.

Miljövänliga rengöringsmedel anses ofta ha en sämre rengöringsförmåga. Hur är det med wetco Line i detta avseende?
Vi måste uppfylla vårt kvalitetslöfte och använder bara rengöringsprodukter som garanterar perfekta rengöringsresultat. Produkterna i wetco Line ger samma rengöringsresultat som rengöringsmedlen utan certifieringar. Produktlinjen får dessutom extra poäng tack vare hur säker den är att använda. När ett miljövänligt rengöringsmedel rengör precis lika bra som ett vanligt rengöringsmedel och det dessutom är säkrare för personalen, finns det inte längre någon anledning för lokalvårdare att använda de vanliga rengöringsprodukterna. Jag ser det även ur ett långsiktigt ekonomiskt perspektiv. Våra kunder är pålästa och efterfrågar allt oftare produkter som är miljömärkta. För mig som företagare lönar det sig inte på lång sikt att rengöra med superbilliga rengöringsmedel om jag inte får några uppdrag i framtiden på grund av att de inte är miljövänliga.

Två av wetco-rengöringsmedlen kan skummas. Ni har alltså helt övergått till skumrengöring av ytor och sanitetsutrymmen. Hur funkar det?
Hur enkelt som helst! Man fyller skumflaskan med vatten upp till den undre markeringen, därefter med rengöringsmedel upp till den övre markeringen och försluter sedan flaskan. Klara, färdiga, gå – låt rengöringen börja! Genom att trycka lite lätt på flaska uppstår ett flytande skum som är mycket enkelt att applicera på en mikrofiberduk när det är dags för rengöringen. Skummet appliceras på duken i form av ett kryss, så att duken fuktas på bästa sätt. Nu rengör vi alla ytor och sanitetsutrymmen med skum.

Hur rengjorde ni tidigare och varför letade ni efter en ny rengöringsmetod?
Innan vi började med skumrengöringen rengjorde vi med hink och vatten eller med spray. Vi var missnöjda med båda sätten. Våra medarbetare fick farliga bieffekter när de andades in aerosoler från sprayen och med hink- och vattenmetoden var doseringen alltid lika svår. Många lokalvårdare tror fortfarande att mer rengöringsmedel löser upp mer smuts. Det är faktiskt helt fel. Överdoseringar är å ena sidan farliga eftersom de påverkar halksäkerheten, å andra sidan är de kostsamma eftersom det skapas skikt på beläggningen som bara kan avlägsnas igen genom arbetsam grovrengöring. Tack vare skumrengöringen har alla dessa faror och kostnader försvunnit.

Har skumrengöringsmetoden fler fördelar?
Absolut! Utöver den tydligt minskade vatten- och kemikalieförbrukningen är vi särskilt imponerade av mervärdet för våra medarbetare. De måste inte längre släpa tunga hinkar, inte längre belasta sina leder genom att vrida ut dukar och inte längre hantera svåra doseringslösningar. Skumrengöringen har dessutom ökat vår arbetseffektivitet. Vi är snabbare eftersom doseringen sker supersnabbt och eftertorkningen faller bort.

Hur berättade du om den nya rengöringsmetoden för dina medarbetare?
I samarbete med Wetroks utesäljare höll vi i en inledande rengöringsfortbildning. I den gick vi igenom allt som man behöver veta om skumrengöring. Nyanställda medarbetare utbildas löpande av fastighetsledare – dessutom hålls reaktiveringsutbildningar.

Varför behövs reaktiveringsutbildningar?
Det finns en sak som vissa medarbetare utförde på fel sätt en längre tid. Skummet ska nämligen appliceras på duken och inte direkt på ytan. Det görs av kvalitativa skäl. Om skummet enbart appliceras på ett smutsställe på ytan blir smutsen visserligen upplöst, men i praktiken glöms ofta rengöringen av den resterande ytan bort eller är otillräcklig. Det gäller att ta upp och repetera sådana småsaker. Nästa inplanerade reaktiveringsutbildning genomförs av Wetroks utesäljare. Vi har nämligen märkt att vissa saker genomförs mer hållbart när de demonstreras av personer utifrån. Vi vill att innehållet ska förankras på ett så hållbart sätt som möjligt och satsar därför på en bra blandning av intern och extern utbildning.

Hur går rengöringen till i Clarakyrkan?
En hel underhållsstädning sker en gång i veckan. Vi rengör kalkstengolven med wetco floor – i mittgången med en kombiskurmaskin, mellan kyrkbänkarna med mopp – kakel och inventarier i santitetsutrymmena med wetco san, mosaikbeklädda glasytor med wetco cristal och övriga ytor (lackade kyrkbänkar av trä, locket på dopfunten, etc.) med wetco surf. En kompletterande grovrengöring genomförs en gång om året.

Vilka är utmaningarna med att rengöra en kyrka?
I kyrkor finns gamla och delvis mycket ömtåliga material som är svåra att byta ut. Rengöringsmedlen måste därför vara skonsamma. Går ett mosaikglas sönder i en kyrka är det en annan sak än om ett glasbord skadas när ett kontor rengörs. Vårdslöshet skulle kunna kosta oss dyrt (ler).

I Schweiz finns det hundratals lokalvårdsföretag – hur skiljer ni er från andra lokalvårdsföretag och vad kännetecknar Reif AG?
Människor står i centrum när vi fattar alla beslut i företaget. Vi betalar våra lokalvårdare högre löner och erbjuder en säkrare arbetsplats än de flesta andra konkurrenterna i branschen. Det är nämligen våra medarbetare som avgör om vi som företag är framgångsrika eller inte. Trivs de och känner de sig uppskattade, gör de ett bra arbete, vilket i sin tur gör vår kunder nöjda och har på så vis en direkt inverkan på vårt företags framgång. Med regelbundna fortbildningar motiverar vi dessutom vår personal och ser på så vis till att kvalitet och kunskap finns kvar i företaget på lång sikt. Vi har medarbetare som har arbetat hos oss i över 40 år. Rättvisa löner, hälsobevarande arbetsvillkor och ett kollegialt arbetsklimat – så blir och förblir man framgångsrik.

I vilka regioner är Reif AG aktivt?
Vårt huvudkontor finns i Basel. I över 70 år har vi utfört olika typer av rengöringstjänster i och runt Basel – allt från daglig rengöring till specialrengöring. Numera har vi utvidgat vår geografiska radie och har även filialer i Zürich-regionen samt i västra Schweiz.

Vilken typ av lokaler rengör dina arbetslag?
I princip allt från klassrum till renrum. Vi är särskilt stolta över att vi har fått uppdraget att rengöra de lokala kyrkorna och museerna i staden Basel. Till våra kunder hör även olika välkända vårdinrättningar.

Varför köper ni era rengöringsprodukter från företaget Wetrok?
Jag har länge känt till Wetroks produkter eftersom jag arbetade med dem hos mina tidigare arbetsgivare. Jag har varit ett Wetrok-fan från första början. Det spelar ingen roll vilken produkt det handlar om – står det Wetrok på den så kan man lita på både kvaliteten och hållbarheten. Vi på Reif AG har en singelskurmaskin från Wetrok som vi har använt i 20 år och som fortfarande fungerar – vad mer kan jag säga?