3 frågor, 3 svar


29.08.2022

För dammbindande torkning behövs varken mycket material eller utförliga instruktioner. Men det finns faktiskt tre frågor om den här rengöringsmetoden som ofta ställs till våra kundrådgivare. I den här artikeln får du svar på dessa tre frågor.

Hygien:
1. Varför är dammbindande torkning med engångsdukar särskilt hygienisk?

Det är två faktorer som spelar in för högsta hygiennivå:

  • Torr rengöringsmetod (inget vatten, ingen bakterietillväxt) och
  • Engångssystemet (1 duk, 1 rum).

Dammbindande torkning är en vattenfri rengöringsmetod. Det innebär följande: Eftersom det inte bildas någon fukt, har mikroorganismer ingen möjlighet att spridas och föröka sig. Den viktigaste hygienregeln är därför att alltid först avlägsna dammet resp. mikroorganismerna med torra dammtorkningsdukar – före en eventuell våt rengöring. En våt rengöring (våttorkning med mopp eller arbete med kombiskurmaskin) behöver enligt moderna rengöringsteorier bara utföras vid behov eller vid fastsittande smuts.

En andra faktor som bidrar till hygiennivån är engångssystemet. Om rengöringspersonalen använder en ny engångsduk för varje rum, sker ingen bakteriespridning till nästa rum. Hygienregeln lyder alltså: 1 duk, 1 rum.

Wetrok rekommenderar: Rengör lokalen dagligen med Masslinn engångsdammtorkningsdukar.
En trevlig bieffekt av den dagliga dammtorkningen är att golven håller sig fina med hög halksäkerhet och värdebeständighet.

Effektivitet
2. Varför är dammbindande torkning så effektivt?

Lös smuts kan – utöver dammbindande torkning – även avlägsnas med torrdammsugning eller sopning. Om man jämför metoderna med varandra har dammbindande torkning emellertid fyra fördelar som ger en oslagbar effektivitet:

  • Stor arbetsbredd
    Dammtorkningsredskapen finns med en arbetsbredd på upp till 1,6 meter. Jämfört med den ganska smala sugskrapan hos torrdammsugaren är det ett stort plus för snabbare arbete.
  • Lägre energiförbrukning
    Masslinn dammtorkningsdukar har i kombination med rondellsulan fantastiska glidegenskaper. Det gör rengöringsarbetet mindre ansträngande jämfört med sopning/torrdammsugning och rengöringspersonalen klarar större yta på mindre tid.
  • Hög dammupptagningsförmåga
    Redan efter en torkrörelse fäster allt damm utan rester på dammtorkningsduken. Det är inte nödvändigt att behandla ytan flera gånger, inte heller i hygienkänsliga lokaler.
  • Kräver inga extra moment
    Dammbindande torkning sker helt utan el, vilket gör att man slipper dra ut och sätta i kontakter (jfr. torrdammsugning/sopmaskin).

Obs! Vid mycket kraftig nedsmutsning eller på kraftigt strukturerade golv lämpar sig inte dammbindande torkning. I detta fall är torrdammsugning resp. sopning de rengöringsmetoder som lämpar sig bäst.

Rondellsula:
3. Varför behövs rondellsulan och vilken rondellsula passar till vad?
En rondellsula är en bit tyg med polyesterfiber, som har samma trapetsform som torkredskapet. Rondellsulans funktion: Den fungerar som ett slags stötdämpare mellan torkredskapet och dammtorkningsduken, vilket gör arbetet bekvämare och effektivare.

Dammtorkningsredskap och dammtorkningsduk kan användas även utan rondellsula. Detta är dock endast möjligt om golvet är helt jämnt och rekommenderas inte pga. den sämre smutsupptagningsförmågan.

Rondellsulan har flera fördelar tack vare speciella sicksack-räfflor på undersidan:

  • Bidrar till att duken har en jämn smutsupptagning utan rester
  • Jämnar ut ojämnheter i golvet
  • Ger optimala glidegenskaper
  • Bidrar till ett mindre ansträngande arbete

Kort och gott: Det är bara med rondellsulan du får ett optimalt rengöringsresultat.

På grund av de ovannämnda fördelarna rekommenderar Wetrok i allmänhet den vita rondellsulan (finns i olika storlekar, kan tvättas i 60 grader).

Information om monteringen av den vita rondellsulan:
Fäst den släta ytan på torkredskapets kardborremsor, sicksack-räfflorna nedåt mot dammtorkningsduken resp. mot golvet.

Det finns emellertid ett alternativ som många medarbetare inom rengöring inte känner till, nämligen den svarta lamiwell-rondellsulan i naturgummi. Det finns två rengöringssituationer där det är bäst att använda den svarta lamiwell-rondellsulan:

Fall 1: Desinfektion
Den svarta lamiwell-rondellsulan tål desinfektionsmedel och kan enkelt desinficeras helt tack vare det släta materialet.

Fall 2: Kraftig nedsmutsning med hår och fibrer
Den svarta lamiwell-rondellsulan med slätt naturgummi gör det lätt att avlägsna/skölja bort hår och fibrer.

Sammanfattning: Den svarta lamiwell-rondellsulan kan rengöras/sköljas mer noggrant.

Masslinn Special Page