Rengöringsborstar


13.12.2021

För den maskinella golvrengöringen med vatten finns det många olika rengöringsborstar med olika borst att välja mellan. I det här inlägget får du information om vilken rengöringsborste som passar vilket användningsområde. 

Rengöringsborstar underlättar vid maskinell golvrengöring. De befriar golven effektivt från smuts utan att skada golvet. Det finns många olika varianter av rengöringsborstar – både för singelskurmaskiner och kombiskurmaskiner.

Lämpar sig för:
Rengöringsborstar är perfekta för rengöring av strukturerade golv och golv med djupa, breda fogar. För att undvika skador är det viktigt att anpassa borsten efter golvet som ska rengöras.

Borsttyper:
Det finns tre vanliga typer av rengöringsborstar: skurborstar, schamponeringsborstar och polerborstar. Här hittar du en kort översikt över de olika egenskaperna:

Skurborstar

Skurborstar löser upp smuts från golvet på ett effektivt och grundligt sätt. Beroende på skurborstens borststruktur kan de till och med komma åt smutsen i djupa och smala fogar. Borstens material och hårdhetsgrad skiljer sig från skurborste till skurborste. Wetroks skurborstar bildar lite damm, har en lång livslängd och den uppfångade smutsen är enkel att ta bort från borsten. Våtskurning med skurborstar används både vid underhållsstädning, lättare rengöring och grundrengöring.

Viktigt: Syns tydliga slitspår (t.ex. mycket förkortad borst) är det dags att byta skurborste (annars försämras rengöringskvaliteten). Regel: Ju skrovligare golvet är, desto större slitage blir det på skurborsten.

Och apropå slitage – Wetrok har skapat en ny praktisk funktion som synliggör skurborstarnas slitagegrad: En grön slitageborst (integrerad i skurborsten) som fungerar som en referens och indikerar när det är dags att byta skurborste. När den blå borsten är i höjd med den gröna borsten betyder det att det är dags att byta ut skurborsten. Fram till slutet av 2022 kommer alla Wetrok Discomatic och Duomatic kombiskurmaskiner vara utrustade med denna smarta slitageborst och hjälpa användarna att alltid uppnå en så perfekt och effektiv rengöring som möjligt.

Mjuka eller hårda skurborstar?
Mjuka skurborstar passar perfekt på ojämna golv och minskar risken för repor på golvet. Hårda skurborstar lämpar sig däremot bättre för maskinell rengöring och klarar till och med av ytterst envis, fastsittande smuts.

Lämpliga för följande maskintyper:
singelskurmaskin och kombiskurmaskin

Produkter:
Wetrok har sex skurborstar av olika material och med olika hårdhetsgrad i sitt sortiment:

  • Skurborste supernylon
    Skurborsten supernylon är gjord av polyamid (PA) och har en medelhård hårdhetsgrad (varken särskilt mjuk eller särskilt hård). Den är ett standardverktyg av hög kvalitet som kan användas i nästintill alla situationer när golv rengörs med skurborste. Skurborsten supernylon passar kombiskurmaskinmodellerna i produktserierna Discomatic och Duomatic.

För Drivematic-serien erbjuder vi skurborsten polypropen (i stort sett samma egenskaper som skurborsten supernylon).

  • Mjuk skurborste/hårdpolerad betong
    Borsten på den mjuka skurborsten är gjord av polyamid (PA) i en särskilt mjuk design. Den används framför allt på lätt strukturerade golv. Främsta användningsområden: hårdpolerad betong, golv med gumminoppor och golv med fogar. Det finns ytterligare en specialapplikation för den här borsten – beläggning av golv med gumminoppor med hjälp av en polymerdispersion.
  • Filamentskurborste
    Lång livslängd med bibehållen kvalitet – det är de typiska egenskaperna hos filamentskurborsten av PA polyamid. När skurborsten används öppnar sig alla fiberändar, vilket ger skurborsten optimal rengöringskraft. Den här skurborsten kombinerar alla fördelar som mjuka och hårda skurborstar har (varje borst är hårt, men fiberspetsarna är mjuka). Filamentskurborsten är däremot inte lämplig för torr rengöring eller rengöring av textilgolv.
  • Skurborste PET
    Den mjuka PET-skurborsten är en allroundskurborste. Rengöringsborsten är gjord av 100 % återvunnen PET. På så vis bidrar den miljövänliga rengöringsskurborsten till att minska ditt företags klimatavtryck. Den praktiska slitageborsten är dessutom redan inbyggd i PET-skurborsten.
  • Skurborste Tynex
    Skurborsten Tynex har en hård, långlivad borst och är starkt slipande – utför dock riktiga rengöringsmirakel på hårda, reptåliga golv med mycket envis, fastsittande smuts. Borsten är gjord av en särskild polyamid som har ett slipmedel jämnt inarbetat över hela skurborstens tvärsnitt.

Schamponeringsborste

Schamponeringsborstar är lämpliga för schamponering av robusta textilgolv. Metallplattan i mitten av schamponeringsborsten ser till att brukslösningen från vattentanken leds in i borsten från sidan.  Den roterande rörelsen skapar – tillsammans med rengöringsmedlet – ett vått rengöringsskum. Våtschamponering med schamponeringsborsten är en metod som används både för lättare rengöring och grovrengöring.

Lämplig för följande maskintyp:
singelskurmaskin

Specialapplikationer:
Wetroks schamponeringsborstar lämpar sig dessutom för schamponering av stenmattor. Schamponering med mattvättmedel samt anslutande sköljning med sprayextraktionsmaskin är ytterligare en specialapplikation.

Produkter:
Wetrok har två schamponeringsborstar med olika hårdhetsgrad i sitt sortiment:

  • Schamponeringsborste nylon (för slitstarka golv)
  • Schamponeringsborste nylon hård (för mycket slitstarka golv)

 Polerborstar

Med polerborstar poleras golv – precis som namnet indikerar. Polering är normalt ett avslutande arbetsmoment efter rengöring eller vaxning. Golv kan dock även poleras i andra situationer (bortsett från rengöring). Polerborsten skapar en vacker glans och ett jämnt utseende. Polerborstar består vanligtvis av naturfiber eftersom dessa snabbt genererar den värme som krävs för att möjliggöra högsta möjliga poleringseffekt. Fibertypen i polerborstarna gör att de mestadels är känsliga för väta och därför enbart är lämpade för polering (aldrig för våtskurning). Poleringsmetoden används både inom daglig rengöring och periodiskt underhåll samt efter en skyddsbehandling.

Lämplig för följande maskintyp:
singelskurmaskin

Produkter:
Wetrok har följande polerborstar i sitt sortiment:

  • Polerborstar

Produkttips:
Så rengör du mycket svåråtkomliga ställen med maskin

Vill du även rengöra väggar, trappor och kakel maskinellt med en borste? Då ska du satsa på Wetroks rengöringsmaskiner för små ytor Wetrok BrushBoy Plus eller Wetrok Motor Brusher. Självklart går det att utrusta dessa två små maskiner med Wetroks beprövade skurborstar.

Obs!
För släta golv rekommenderar vi att du använder rondeller (se inlägget om maskinrondeller: Vilken rondellfärg passar till vilket golv?).