Här slappar badgästerna och rengöringspersonalen roterar


24.06.2020

I den långsträckta Valserdalen i de schweiziska bergen ligger 7132 Therme. Termalbadet är ett arkitektoniskt mästerverk som innebär en rejäl utmaning för rengöringspersonalen. Här följer en rapport om rengöring av kvartsiten från Vals, nattens rengöringshjältar och den oskrivna termerlagen.

När ortsnamnet på kommunen Vals uttalas på dialekt av invånarna låter det ”Falsch” (”fel”). Men att något skulle vara fel i den här bergsbyn stämmer knappast, snarare är allt helt rätt, vilket ortens stolthet intygar: 7132 Therme (som uppkallats efter postnumret). Detta långt utöver de schweiziska landsgränserna kända termaltempel byggdes 1996 av den prisbelönta arkitekten Peter Zumthor.

60 000 stenplattor av kvartsit från Vals
Den monolitiska byggnaden utgör tack vare sina tydliga former och de ljusgrå stenplattorna en perfekt miljö för avslappning. Termerna har byggts upp av 60 000 stenplattor av kvartsit från Vals och innehar en enkel elegans som saknar motstycke. När man badar i en av termalbassängerna i vatten mellan 32 och 36 grader kommer man i kontakt med den högkvalitativa stenen och det varma vattnet från den närliggande källan. Varje simtag är som att dyka in i det moderna och det ursprungliga samtidigt. Lika tilltalande som stenen är, lika utmanande är rengöringen av den.

Rengöring av kvartsit kräver specialistkunskaper
Kvartsit står emot miljöpåverkan väldigt bra, men på grund av luktlagring och risk för fläckbildning är den inte helt lätt att rengöra. Både golven, bassängerna och väggarna i termalbadet består av kvartsit från Vals. Golven mellan bassängerna städas varje dag med kombiskurmaskiner. Då används omväxlande ett starkt surt rengöringsmedel och ett alkaliskt desinfektionsrengöringsmedel för att ta bort lukter och kalk. Rengöringspersonalen måste arbeta väldigt försiktigt, eftersom inte en enda droppe av rengöringsmedlet får hamna i bassängerna. Även bassängerna måste rengöras regelbundet – beroende på temperatur rengörs de varje dag, vecka eller var fjortonde dag. Då töms de och befrias från de första tecknen på algbildning och kalk med omväxlande singelskurmaskiner, skumkanoner eller högtrycksrengöring. Väggarna får en annan behandling. Där avstår rengöringsteamet från alla typer av kemikalier utan tvättar vid behov med högtrycksrengöring. På grund av alla olika typer av rengöring och olika rengöringsmedel är det omöjligt att köpa alla produkter från en enda leverantör. Alla rengöringsmedel brukar dock oftast användas vid samma ovanliga tidpunkt – på natten.

Nattens hjältar
På grund av de långa öppettiderna genomförs den dagliga rengöringen av 7132 Therme främst nattetid. Det är tre män som varje natt mellan klockan 20:15 och 05:00 som utför arbetet. Tre gånger i veckan förskjuts tidsfönstret på grund av att gästerna på det tillhörande hotellet kan nattbada. Innan de första gästerna kommer på morgonen kontrollerar badvakten och rengöringschefen Margrit Derungs tidigt kvaliteten på städningen i hela termalbadet. De olika typerna av smuts är fler än nästan någon annanstans. Kalk, hår, fett, algbildning, hudavlagringar – i ett spa möter man både olika typer av lös och fast smuts men även olika typer av mineraliska och organiska avlagringar. ”Den höga luftfuktigheten och temperaturen utgör en idealisk grogrund för bakterier och det måste vi hela tiden bekämpa. Andra utmaningar är den höga besöksfrekvensen, de känsliga materialen och att se till att gästerna inte halkar”, förklarar Margrit Derungs. Nattstädningen kompletteras med en person som städar på dagtid. ”Regelbunden kontroll av alla utrymmen är jätteviktigt, särskilt på helgerna när vi har upp till 200 badande gäster. I termer av exceptionellt hög kvalitet förväntar sig gästerna också en renlighetsnivå som är exceptionellt hög”, säger hon.

Skum tar bort schamporester
En av de tre lokalvårdarna är Ricardo Nunes da Silva. Så fort det blir mörkt ute ser han till att badgästerna nästa dag kan slappna av i rena omgivningar. En av de dagliga arbetsuppgifterna är att städa duscharna. Materialet i duscharna är svartfärgad terrazzobetong. För att avlägsna rester av duschtvål, schampo och annat använder han en tryckspruta som framställer skum. Det gör att han effektivt kan rengöra de stora ytorna i duschutrymmena. Trycksprutan är fylld med ett alkaliskt skumrengöringsmedel. Så fort han fuktat väggarna med vatten sprutar han på skummet nerifrån och upp. Riktningen är avgörande, för om han hade gjort tvärt om kan det smutsvatten som rinner ner absorberas av det ännu torra underlaget och bli kvar där. Skummet ser dessutom till att det aktiva rengöringsämnet verkar bättre på den smutsiga ytan. Avslutningsvis sköljer han av duschväggarna med vatten – denna gång uppifrån och ner. Alla feta spår är nu borta. Dags att bege sig till nästa station.

Inga alkoholhaltiga rengöringsmedel på lackade ytor
Nu står omklädningsrummen på tur. Det är framför allt skåpen för deponering av värdesaker och kläder som på kvällarna är översållade med fingeravtryck och fettfläckar. Skåpsdörrarna består av betsat mahognyträ som lackats med klarlack. På grund av lacket måste man vara försiktig med vilket rengöringsmedel man väljer. ”Alkoholbaserade rengöringsmedel kan angripa lacket och därför får vi här bara använda oss av rengörings- och desinfektionsmedel utan alkohol”, förklarar Ricardo Nunes da Silva. Med en mikrofiberduk och ytrengöringsmedel tar han sig an arbetet. Efteråt är skåpsdörrarna så rena att han nästan kan spegla sig i dem.

Damning utan att virvla upp damm i behandlingsrummen
Samtidigt har kvällsstädningen i behandlingsrummen påbörjats på våningen under. Detta är spaterapeuterna, som på dagen ger kosmetiska behandlingar, ansvariga för. Zsofia Zita Nagy-Toth är en av dem. Hon håller just på att fästa en Masslinn dammtorkningsduk på en golvmopp. Först torkar hon bort dammet på sidorna och under möblerna. Därefter torkar hon hela ytan med pendelrörelser mot dörren. För att inga bakterier ska föras vidare är det viktigt att man följer regeln om en duk för varje rum. Så snart hon är klar slänger hon engångsduken. De vita Masslinn-dukarna är perfekta för spautrymmen, eftersom vattendroppar på golvet inte försämrar rengöringsförmågan. Och den stora fördelen jämfört med torrdammsugning är att Masslinn-duken binder dammet i duken och därför virvlar inget damm upp.

Optimal rengöring påverkar utseendet
7132 Therme är ett paradexempel på vilket stor påverkan en korrekt och noggrann rengöring har för att bibehålla värdet på byggnadsmaterialen. Detta lyxiga avslappningstempel har funnits i närmare 25 år och ändå ser det ut som om det byggdes först igår.

När man lämnar termalbaden passerar man spareceptionen. En del gäster kanske gärna skulle köpa ett vykort till sina nära och kära. Spachefen Hannelore Derungs vinkar av oss och berättar om en oskriven lag i Vals: ”Ett vykort eller en berättelse kan aldrig uttrycka termernas innersta väsen. Det magiska med termerna måste man själv uppleva – med alla sinnen.” Det kanske ligger något i det påståendet.

www.7132.com


Kort intervju med Eva Schmid, inköpschef på 7132 Therme

”Om en rengöringsprodukt kan användas på mer än ett område är den prioriterad”

Vilka är dina viktigaste krav på en rengöringsprodukt?
Först och främst handlar det om kvalitet – vi måste till 100 procent kunna lita på att ett rengörings- eller desinfektionsmedel är effektivt. Våra badgästers och medarbetares hälsa och säkerhet är absolut viktigast för oss. Andra kriterier är biologisk nedbrytbarhet, pris i förhållande till kvalitet, dosering samt användarsäkerhet. En annan viktig aspekt är användningsspektrat: En rengöringsprodukt som kan användas för många områden har förtur. Dels blir det lättare att använda, dels sparar man på så vis kostnader.

Har kraven ändrats på senare år?
Ja, det är framför allt två faktorer som blivit allt viktigare: rengöringsprodukternas miljövänlighet och säkerheten vid användning. Som en av de största arbetsgivarna i Valserdalen har vi ett ansvar, både för miljön och för våra medarbetare.

Hur stor betydelse har priset?
För mig är inte inköpspriset det viktigaste, utan hur mycket man får för pengarna. Vi är ett hotell och termalbad i premiumsegmentet och det förpliktigar. Därför måste vi erbjuda våra gäster en renlighets- och hygiennivå som ligger på premiumnivå. Det hjälper inte att köpa en billig produkt om den tillhörande rådgivningen eller kvaliteten inte fungerar. För Wetroks del fungerar både produktkvaliteten och rådgivningen.

Vad är det du gillar med Wetroks kundrådgivning?
Oavsett om det gäller en användningsfråga, en reservdel eller ett fel på en kombiskurmaskin så är Wetroks tekniker snabbt på plats och löser problemet. För en verksamhet som vår, som har öppet sju dagar i veckan, är en sådan snabb och enkel problemhantering helt avgörande.

Några frågor?

Begära specialist återkoppling